Välkommen till mig!Bloggen som mest handlar om betong, lite trädgård och mycket annat!

Lämna gärna en kommentar när du besöker min sida:)

Har du frågor om något? Lämna din mailadress i en kommentar så hör jag av mig.
Finns också på Instagram, malimolis heter jag där.


torsdag 8 april 2010

Vad gjuter jag i?

Formar avsedda för att gjuta gips i går utmärkt att använda.Så här blir änglarna
Och här torson Både änglarna och torson har upphängning så man kan hänga dom på väggen.

Hjärtan och rosor nedan använder jag som dekoration. Att lägga i ett arrangemang eller att gjuta fast i något annat.
Buddaformen har jag lånat av en kompis som köpt den på slöjddetaljer. Den är rolig att gjuta i. Det är en bak och en framsida som man klickar i cement och efter en stund knäpper ihop.

Isformar i silikon är jättebra att gjuta i använder också dom som dekorationer. Bra också att använda när man får små slattar betong över som man inte vet vad man ska göra med.
Ängel med moln och stjärnor. Den här formen med hjärta har jag köpt på Tradera. Det till vänster har jag målat med vit färg som jag spätt ordentligt. Det i mitten har jag lackat, men bara ramen och själva hjärtat. Till höger målade jag bara hjärtat rött. Blev jätteglad då jag hittade en lika form fast med ängel. Dom på bilden blev inte så bra… för mycket luftbubblor Ask i form av hjärta Så blank…
och med överaskning! Vänder man på locket så har jag gjutit fast en liten ängel Ödlan har jag armerat, det lönade sig då bakbenen på sköldpaddan gick sönder Sen kan man gjuta i lite vad som helst.
Tetror… (vinet var gott ) Dom här har jag gjort i olika tetror. Frigolitformar som man köper kött i. Blev till vattenblänk eller små fågelbad.
Andra formar man köper kött i. På bilden under, den till vänster är gjuten i formen till vänster ovan. Den till höger är gjuten i förpackningen som Frödinges frysta tårtor ligger i. Hinkar av olika storlekar är bra, kan man tigga i storkök tex.
Hade en pedistal i porslin med tillhörande kruka. Skulle det gå att gjuta i den? Jag provade!
Här står den på vår huggkubbe fylld med cement.
Skulle betongen hålla när man slog bort porslinsformen? Jag började lite försiktigt… men den tålde så det var bara att hugga i.
Så stod den där helt utan porslin, DET GICK! Så här blev det. Här också med krukan. Efter att denna bild togs så slipade vi kanten som blev ojämn.
Efter detta så har jag gjutit fler ggr i porslinskrukor. Finns ofta på loppisar. Kolla innuti om mönstret också finns på insidan. Man kan få fram jättefina mönster.


Man kan ta vilka förpackningar som helst det är bara att ha fantasi!

Vad som jag inte tycker blir bra att formar i aluminium. Det blir en konstig rekation mot betongen.


18 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Här har tomaterna kommit bra långt och i juiceförpackningarna gjuter jag vartefter de dricks upp. Har de större förpackningarna som blir gatsten och ska bli en rundel framför en förrådsdörr. Bra tips på porslinsgjutning och sen kan man ju återanvända dem till mosaikbitar på något annat. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 2. Åhhhhhh, vilka fina saker du gör av betong ! Gillar Buddhan jättemycket!! Började samla plastbyttor, pryttlar, sönderslagna keramikvaser mm för flera år sedan för att gjuta något i betong, sedan har det inte blivit så mycket mer.
  Vilken bra inspirationssida ! Kommer garanterat tillbaka !
  /Isa

  SvaraRadera
 3. :( Skrev ett lånt meddelande här och så försvann det :(
  Gillar inte den här datorn! Jag är när knappar mm av misstag, är för lätt att det blir så på denna datorn :(

  Ja, ja, mycket fint du visar och många bra betong-tips! Tack!

  SvaraRadera
 4. Längtar tills det blir lite varmare så att man kan komma igång och gjuta lite. Har köpt några nya gjutformar att gjuta i.. ;) Kan vi inte ta en heldag i år igen? Det är så mycket roligare att gjuta tillsammans och utbyta idéer!

  Kram/Lotte

  SvaraRadera
 5. Så många bra ideer gillar din sida//Britt

  SvaraRadera
 6. Hej Vilken bra sida med tips, speciellt bra att du visar tips på byttor. Vem hade kunnat tro att en form från köttet kunde bli ett fågelbad. Har än så längem bara gjort lite krukor och en lampfot (av en Herrljuga PET-flaska) som jag är grymt nöjd med.

  Tack för en bra blogg!

  MVH Maria

  SvaraRadera
 7. Vilka bra tips för en nybörjare som jag!
  Kan jag få fråga en sak? När man har gjutit t ex ett silverfat, hur rengör man det då så att inte gamla betongrester sitter kvar inför nästa gjutning? Stålborste eller hur gör man?

  Gott nytt år!!

  SvaraRadera
 8. Hejsan.
  Jag heter Ann-Sofi och jobbar som ateljerista på förskola i Ljungskile. Vi har börjat gjuta betong å det vildaste efter nyår. I höstas gjöt vi rabarberskålar. Jag har en fråga till dig som verkar vara bra på detta materialet betong: Vi vill gjuta siffror. Men inga små siffror typ marsipanformar utan lite större. Vet du var man kan få tag på formar som siffror? Om du vill så gå in på min blogg och titta på bilder från hösten så kan du se när vi gjorde våra skålar. DYKMINGRODA.blogspot.com
  Ann-Sofi

  SvaraRadera
 9. Hej, varit i kontakt med dig tidigare ang ett tjejgäng på 10 personer som ska till Öland i maj och önskar en betong/cementgjutningsdag. Hör gärna av dig
  ekewald2009@hotmail.com

  Hälsningar anna-karin

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Vill först säga att din sida är helt otrolig:))Full av inspiration.
  Har börjat och gjuta och är helt såld.
  Min dotter såg din sida då hon vill ha 2st torso-figurer ....undrar om du säljer gjutformar eller kan hjälpa mig var du inhandlat dom!!!!
  Hälsningar Katarina
  kattis17@hotmail.com

  SvaraRadera
 11. Hej,

  Jätte fina saker du gör, har en fråga vart du fått tag på torson formarna?? Och hjärtana med dekoration på?

  Tack på förhand
  MVH
  Jessica
  jessicayngve@gmail.com

  SvaraRadera
 12. Hej!
  Sååå mycket fint du gjort! Jag är själv ganska ny på det här med gjutning...tycker det är superkul. Jag blev tokkär i dina tavlor med hjärtan och undrar om du möjligtvis tänkt sälja formen eller om du vet var jag kan få tag på en sån?
  Hälsningar Mia

  SvaraRadera
 13. Fina saker du gör.Lacke⚓️

  SvaraRadera
 14. Tappat bort dig på wordfeud.Lacke⚓️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lacke!
   Jag har frågat dig om nytt spel massor av gånger. Senast idag. Har du bytt namn? Du kan maila mig på adressen som finns i info längst upp! Har saknat ditt spel!
   Marie-Louise

   Radera
 15. Såg nu att jag tagit bort mailadressen! mitt namn WF är Marie-Louise och så har jag en nyckelpiga efter. Eller maila på min_betong@hotmail.com

  SvaraRadera
 16. Jättefina hjärtan med blommor på ;-) Var har du fått formarna ifrån?

  SvaraRadera
 17. Hur gjuter man i t.ex. tetror? Man måste väl sänka ner tetraförpackningen i något för att få formen?

  SvaraRadera